Γιατί δεν πρέπει ποτέ να στηρίζεσαι στον host για τα αντίγραφα ασφαλείας (backups) του site σου

SHARE THE ❤️

SHARE THE ❤️

Profile picture for user Nick Galatis
Last Update: Σάβ, 09/22/2018 - 19:02 • Reading Time
Ετικέτες:

Τα δεδομένα σου είναι απλά πολύ σημαντικά για να τα ρισκάρεις. Αν δεν έχεις τα δικά σου αντίγραφα ασφαλείας (backup) τότε πρέπει να θεωρείς δεδομένο ότι απλά δεν έχεις αντίγραφα ασφαλείας (backup) και το ρίσκο που αυτό φέρει. Ειδικά αν βρίσκεσαι σε έναν οικονομικό host, πιθανότατα δεν έχεις.

Πριν αρχίσεις τις αντιρρήσεις, άκουσε με ένα λεπτό, είμαι εδώ για να σε προειδοποιήσω. Είμαι εδώ για το καλό σου.

Ποτέ μα ποτέ, μην βασίζεσαι στον host σου για τα αντίγραφα ασφαλείας (backup) σου.

Φαντάζομαι δεν θα εμπιστευόσουν ποτέ σε κάποιον ξένο τα παιδιά σου, ε;

Thumbnail

Κάπως έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεις και τους host. Είναι ξένοι και τα παιδιά σου είναι τα αντίγραφα ασφαλείας (backup) σου. Δυστυχώς για τα αντίγραφα ασφαλείας (backup) σου δε μπορείς να τους μάθεις να μην μιλάνε σε ξένους…

Τώρα πιθανότατα αναρωτίεσαι: “Για κάτσε, αυτοί οι τύποι προσφέρουν hosting και μου λένε να μην εμπιστεύομαι τα αντίγραφα ασφαλείας (backup) μου σε κάποιον που προσφέρει hosting. WTF?”

Καλή ερώτηση.

Ποτέ μην εμπιστεύεσαι τον host σου με τα “παιδιά” σου

Εταιρίες που προσφέρουν φιλοξενία ιστοσελίδων (οι σοβαρές όχι όλες), παίρνουν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα αντίγραφα ασφαλείας (backup) όλων των μηχανημάτων τους. Μετά παίρνουν και αντίγραφα ασφαλείας (backup) των αντιγράφων ασφαλείας για έξτρα σιγουριά.

Κάποιες κρατάνε επίσης ιστορικά σημεία (checkpoints) που πάνε πίσω μέρες, εβδομάδες, ακόμα και μήνες για να προσφέρουν γρήγορες επαναφορές δεδομένων. Παρόλο που κάνουν αυτοματοποιημένα verification δεδομένων σε αυτά, είναι αδύνατο να εγγυηθούν 100% ότι κάθε αρχείο, βάση δεδομένων και email σώθηκε επιτυχώς.

Οι περισσότεροι host βέβαια δεν μπαίνουν σε όλη αυτή τη διαδικασία, ειδικά οι πιο οικονομικοί. Παίρνουν τα αντίγραφα ασφαλείας (backups) τους μέσω ενός τελείως αυτοματοποιημένου συστήματος που δεν κάνει τίποτα verify και έχουμε δει και περιπτώσεις που δεν επιβεβαιώνουν καν αν έγινε το αντίγραφο ασφαλείας (backup) επιτυχώς. Ακόμα και όταν το αυτοματοποιημένο σύστημα δουλεύει καλά, τα αντίγραφα ασφαλείας (backup) μπορούν εύκολα να είναι κατεστραμμένα (corrupted) για πάρα πολλούς λόγους.

Κι αν ο host δεν τα ελέγξει, μέσω verification, μπορεί να αποθηκεύουν εβδομάδες ή και μήνες κατεστραμμένων αντιγράφων ασφαλείας (backup) αν το σφάλμα γίνεται σε κάθε αντίγραφο ασφαλείας.

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό… καλύτερα να μην χρειαστείτε κάποιο αντίγραφο ασφαλείας (backup) γιατί θα σας περιμένει kinder έκπληξη!

Thumbnail

Κάποιοι hosts απλά είναι too cool για να πάρουν αντίγραφα ασφαλείας (backup) και δεν παίρνουν ποτέ τίποτα ακόμα κι αν λένε το αντίθετο. Σε περίπτωση που χρειαστείτε κάποια επαναφορά πιθανόν θα σας πουν ότι κάποιο σφάλμα υπήρξε και δεν έχουν από το site σας αντίγραφα ασφαλείας (backup) και θα έχουν φροντίσει να έχουν και μια προτασούλα που να τους απαλλάσει στους όρους χρήσης τους και άντε βγάλε άκρη μετά όταν θα έχεις μείνει χωρίς site στο χέρι…

Πάρε τα δικά σου αντίγραφα ασφαλείας

Το ρητό πάει ως εξής: όσο περισσότερα αντίγραφα ασφαλείας (backup) έχεις τόσο το καλύτερο για όλους. Ακόμα κι αν ο host σου, κάνει σωστά και τακτικά αντίγραφα ασφαλείας (backup).

Όπως είπαμε και πριν, τα δεδομένα σου είναι απλά πολύ σημαντικά για να τα ρισκάρεις. Φαντάσου να χάσεις όλο το site σου και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα από το να το ξαναφτιάξεις από την αρχή. Κι όμως αυτά έχουν γίνει, τα έχουμε δει.
Μπορεί να σου ακούγεται παρατραβηγμένο σενάριο αλλά σκέψου ότι αν γίνει κάτι στο site σου, πχ στο hackάρουν, το μόνο που μπορεί να σε σώσει πιθανότατα είναι ένα σωστό αντίγραφο ασφαλείας (backup).

Σε παίρνει να χάσει η επιχείρηση σου όλη την online παρουσία της; Δε νομίζω.

Έχοντας τεράστια εμπειρία για το τι γίνεται στον κόσμο είμαστε εμείς που σου λέμε μην μας εμπιστεύεσαι, ούτε εμάς ούτε κανέναν. Αν δεν κρατάς τα δικά σου αντίγραφα ασφαλείας (backup) είναι σαν να μην έχεις καθόλου, τέλος.

Πως παίρνουμε εμείς αντίγραφα ασφαλείας (backup)

Αφού είδαμε πόσο λάθος είναι να μην έχεις αντίγραφα ασφαλείας (backup) ή να στηρίζεσαι στους λάθος ανθρώπους για το αντίγραφο ασφαλείας σου, ας δούμε τώρα τι κάνουμε εμείς ώστε να φροντίσουμε να ελαχιστοποιήσουμε το ρίσκο αυτό για τους πελάτες μας.

Αυτοματοποιημένα αντίγραφα ασφαλείας (backup)

Έχουμε αναπτύξει ένα έξυπνο σύστημα που παίρνει αντίγραφα ασφαλείας (backup) ανάλογα το είδος του site για βέλτιστη απόδοση χωρητικότητας/κόστους. Τα sites χωρίζονται σε:

  1. Sites που το περιεχόμενο αλλάζει σπάνια (όχι συχνότερα από 1 εβδομάδα)
  2. Sites που το περιεχόμενο αλλάζει συνεχώς (e-shops, blogs ή portals)

Στην πρώτη περίπτωση υπάρχουν εβδομαδιαία αντίγραφα ασφαλείας (backup) και στην δεύτερη υπάρχουν ημερήσια.

Η διαδικασία του αντιγράφου ασφαλείας (backup) είναι η εξής. 

Πρώτα αντιγράφονται όλα τα αρχεία και οι βάσεις δεδομένων 1 προς 1 σε έναν δεύτερο server όπου κάθε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) αντικαθιστά το προηγούμενο. Αυτός λέγεται και εφεδρικός (redundancy) server καθώς μας επιτρέπει σε περίπτωση που το κυρίως μηχάνημα πάθει κάτι, να μεταφέρουμε όλο το traffic σε αυτόν τον server προσωρινά ώστε να μην έχουμε μεγάλα χρονικά downtime. Σε αυτό το σημείο υπάρχει file verification και ενημέρωση σε περίπτωση σφάλματος.

Μετά το αντίγραφα ασφαλείας (backup) συμπιέζεται και αποθηκεύεται σε άλλον backup server με μικρό ιστορικό, 5-10 τελευταία αντίγραφα ασφαλείας (backup) ανάλογα το είδος του site.

Στην συνέχεια τα αντίγραφα ασφαλείας (backup) μεταφέρονται αυτόματα και σε 3ο αποθηκευτικό χώρο για επιπλέον ασφάλεια με δυνατότητα μεγαλύτερου ιστορικού (αυτή τη στιγμή έχουμε δυνατότητα ιστορικού 6 μηνών).

Από αυτό το τελευταίο στάδιο επιλέγουμε στην τύχη κάποια από τα πρόσφατα αντίγραφα ασφαλείας (backup) πελατών μας και πραγματοποιούμε επαναφορά τους σε δοκιμαστικούς servers.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο πραγματοποιούμε και χειροκίνητο verification πέρα από τα αυτοματοποιημένα που γίνονται στα πρώτα στάδια των αντιγράφων ασφαλείας (backup).
Τέλος υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στον αποθηκευτικό (storage) χώρο από τους πελάτες μας ώστε να μπορούν να αποθηκεύσουν ή να δοκιμάσουν και οι ίδιοι τα αντίγραφα ασφαλείας (backups) τους.

Όπως βλέπετε παίρνουμε τα αντίγραφα ασφαλείας (backup) μας πολύ σοβαρά καθότι τα θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικά.

Better safe than sorry...

Thumbnail

 

If you found the article useful, help us spread the word! (just click, it's free!)
SHARE THE ❤️


This article has: ... comments. View them and add yours! Open Comments