Custom Web Design

Στο web υπάρχει ήδη συνωστισμός. Δισεκατομμύρια ιστοσελίδες διαμορφώνουν τον παγκόσμιο ιστό. Templates ιστοσελίδων υπάρχουν πάρα πολλά εκεί έξω. Αν και είναι πολύ εύκολο και κοστίζει λιγότερο να χρησιμοποιήσεις έτοιμο template αγορασμένο, υπάρχουν πολλοί περιορισμοί που πρέπει να υπολογίσεις πριν επιλέξεις να παραλείψεις τον designer για ένα έτοιμο αγορασμένο template.

Η εμφάνιση

Πρώτον και βασικότερο το ίδιο το design. Ο δημιουργός του design κερδίζει χρήματα πουλώντας το, οπότε όσο περισσότερα πουλάει τόσο το καλύτερο για τον ίδιο. Κράτα αυτό στο μυαλό σου για μετά: Ο απόλυτος στόχος του είναι να πουλήσει όσο πιο πολλά γίνεται για να βγάλει κέρδος. Γι’ αυτό είναι τόσο φθηνό να αγοράσεις ένα έτοιμο template, ο όγκος των πωλήσεων βοηθάει να βγάλει ο δημιουργός κέρδος. Ένα custom template από την άλλη μεριά δείχνει τέλεια και το νιώθεις δικό σου. Οι άνθρωποι ξέρουμε πότε κάτι νιώθει σωστό.

 

Ο κώδικας

Ενα άλλο μεγάλο πρόβλημα με τα templates είναι ο κώδικας. Πότε δεν ξέρεις την ποιότητα του κώδικα μέχρι να το αγοράσεις και να το δεις ο ίδιος. Τις περισσότερες φορές είναι φτιαγμένο σε πολύ φτωχό κώδικα. Γιατί; Θυμίσου, χρειαζόμαστε όγκο, οι περισσότεροι που τα αγοράζουν δεν νοιάζονται (ή δεν ξέρουν πώς) να ελέγξουν τον κώδικα. Τα templates είναι πολύ δύσκολο να συντηρηθούν (εως και απίθανο). Πρέπει να μπορείς να διαβάσεις κώδικα γραμμένο από άλλον και να τον καταλάβεις εαν θέλεις να τον συντηρήσεις ή να αλλάξεις κάτι. Αντίθετα στο custom template γνωρίζουμε τον κώδικα αφού τον έχουμε γράψει οι ίδιοι. Ξέρουμε ακριβώς που βρίσκονται τα πάντα και άρα μπορούμε να τον συντηρήσουμε για τα επόμενα χρόνια. Είναι επίσης πολύ πιο εύκολο να κάνεις επανασχεδίαση.
 

Ταχύτητα

Είναι σύνηθες στα template οι δημιουργοί τους να τα μετατρέπουν σε στατική html και να χρησιμοποιούν μεθόδους συμπίεσης και προσωρινής μνήμης ώστε να τα κάνουν να φαίνονται πολύ γρήγορα στα demo τους. Το demo είναι το μόνο που μπορείς να δεις πριν το αγοράσεις. Θυμήσου οτι χρειαζόμαστε όγκο οπότε το demo είναι το μέρος που θα σε πείσει να αγοράσεις. Οι δημιουργοί των templates μπορούν εύκολα να ξεγλιστρήσουν από αυτό καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μια ιστοσελίδα μπορεί να είναι αργή. Από την άλλη μεριά τα custom templates μας περιέχουν μόνο σχετικό κώδικα, γραμμένο σύμφωνα με τα παγκόσμια standards προγραμματισμού και επανασχεδιασμένα πολλές φορές για μέγιστη απόδοση. Πάντα ελέγχουμε τα custom templates με πολύ αυστηρά standards για την ταχύτητα.

Ασφάλεια

Όταν μιλάμε για php templates (όπως WordPress), η ασφάλεια είναι μεγάλο θέμα. Εφόσον η php είναι μια back-end γλώσσα που μπορεί να μιλήσει με την βάση δεδομένων, μπορεί πιθανώς να κάνει και ζημιά αν ο κώδικας είναι κακός. Πολλά έτοιμα templates χρησιμοποιούν φτωχό php κώδικα που είναι συχνά μη ασφαλής και μερικές φορές επικίνδυνος ανοίγοντας τρύπες στο σύστημα κάνοντας το εύκολα εκμεταλλεύσιμο. Τα custom θέματα μας δεν έχουν τέτοια προβλήματα για πολλούς λόγους. Συνήθως δεν είναι γραμμένα σε php templates αλλά σε Twig καθώς το CMS που επιλέγουμε στα custom projects είναι το Drupal. Η Twig δεν τρέχει στον back-end κώδικα οπότε από την μεριά αυτή είναι τελείως ασφαλές. Ακόμα και αν για κάποιο λόγο είναι γραμμένο σε php, εάν για παράδειγμα ο πελάτης μας χρειάζεται μια custom ιστοσελίδα σε Wordpress, όλος ο php back-end κώδικας είναι γραμμένος ή έχει ελεγχθεί από τον back-end software engineered και είναι πάντα γραμμένος χρησιμοποιώντας τις καλύτερες php πρακτικές.

Πράγματα που δεν χρειάζεσαι

Θυμήσου, τα έτοιμα templates  χρειάζεται να πωλούν μεγάλο όγκο.  Για να το κατορθώσουν πρέπει να μπορούν να εξυπηρετούν πολλά πιθανά σενάρια. Για τον λόγο αυτό οι δημιουργοί μαζεύουν πολλά πράγματα τα οποία στο τέλος το κάνουν φουσκωμένο, βαρύ, αργό και μη ασφαλές. Πολλά από τα χαρακτηριστικά που διαφημίζουν είναι άχρηστα. Οι στατιστικές έχουν δείξει ότι θα χρειαστείς μόνο μισά από τα χαρακτηριστικά που σου πουλάνε μαζί με το template. Τα υπόλοιπα μισά απλά κάθονται εκεί, πιθανώς βλάπτοντας την ιστοσελίδα σου. Επενδύοντας σε ένα custom design το σχεδιάζουμε με βάση τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται. Περιέχει μόνο σχετικά χαρακτηριστικά και κώδικα. Περιλαμβάνει ότι θα χρειαστείς για να πετύχει το project σου, χωρίς παραπάνω κώδικα και καμπανάκια που ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσεις.

Είναι ακριβό

Ναι. Μπορεί να είναι πιο ακριβό από ένα έτοιμο template από την αγορά. Ο κυριότερος λόγος είναι και πάλι ο όγκος. Το custom σχέδιο και θέμα σου θα είναι μοναδικό. Θα πωληθεί μόνο μια φορά. Θα πάρει εβδομάδες να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί και ο designer και ο προγραμματιστής θα πρέπει να πληρωθούν μια φορά για την δημιουργική τους δουλειά. Αντίθετα με ένα template που πωλείται στην αγορά και μπορεί να πουληθεί εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες φορές κερδίζει περισσότερα χρήματα από το custom template σου με πιθανώς χαμηλότερη ποιότητα.